zondag 24 maart 2013

3de PERPO-quiz, Poperinge, zaterdag 23/3/2013


Twee dagen na elkaar quizzen, het is niet van onze gewoonte. Toch trokken we na onze derde plaats in de Ieperse Atheneumquiz een dag later richting Poperinge voor de Perpo-quiz. Als winnaar van de vorige editie mochten we plaats nemen aan een soort eretafel vooraan in de zaal ... en toegegeven dat zorgde voor  een adembenemend zicht. Dit (in/uit)zicht kwam echter de concentratie van enkele van onze spelers niet altijd ten goede ...

De quiz zelf was goed georganiseerd en zeer goed afgestemd op het doelpubliek dat hoofdzakelijk bestond uit niet-quizzers en occasionele quizzers. Voor zover ik er kan over oordelen was 'Ronkedoor' de ploeg met de meeste (quiz)ervaring en dat wil veel, zoniet alles, zeggen ...

Als er dan toch wat kritiek moet worden gespuid (en wie mij kent weet dat ik dat niet kan laten) dan kan dat bijvoorbeeld over het overaanbod aan muziekvragen. In de meeste ronden telden we naast een muziekfragment (waarvan we spijtig genoeg niet alleen de uitvoerder maar ook de titel moesten noteren)  ook nog een tweede muziekvraag ... Een beetje van het goede teveel dus. De finaleronde, waarvan de organisatie verhoopte dat het de eindrangschikking op zijn kop zou zetten, was nogal ingewikkeld (een verschillend aantal punten per vraag waarvan je zelf de inzet kon bepalen en dan ook nog eens kon verdubbelen, daarnaast moest je ook nog eens op zoek naar een codewoord ... het klinkt hier nog éénvoudiger dan het was). Ze deed de jury wellicht nog meer zweten dan de aanwezige 30 ploegen. Die finale ronde zorgde ook bijna voor de ommekeer, Ronkedoor hield uiteindelijk slechts 1 punt over van de 12 punten voorsprong die ze voor aanvang van het eindspel hadden verzameld. Direct beginnen opschrijven wat bij één (of twee) spelers opkomt en verdergaan zonder er zich ook maar enige vraag bij te stellen is helemaal niet verstandig. Gelukkig liep het deze keer goed af en hebben we (hopelijk) een lesje geleerd voor de toekomst. Op Los Flippos kun je de eindstand van de quiz terug vinden, althans van de top 5.

Het tempo van de quiz lag iets te laag, er werd na het stellen van de laatste vraag te lang gedraald om de antwoordformulieren op te halen. Zo liep de quiz iets te lang uit en was het na 12 uur vooraleer we ons stalen ros konden bereiken (nee, geen New California).

En wat heeft Ronkedoor zoal bijgeleerd op deze PERPO-quiz? Dengue is ook bekend als knokkelkoorts, California is een VW-model (het gebeurd niet vaak dat we autovragen verkeerd hebben ... deze dus wel), Daiquiri is een cocktail genoemd naar een Cubaans strand, de parelduiker is een vogel die je tijdens de winter kunt spotten in de Nederlandse kustwateren, we spreken van een sterrenkijker wanneer een baby wordt geboren in de ‘normale’ achterhoofdsligging maar dan niet met de neus naar beneden maar met de neus naar boven , de eerste M in MMS staat voor multimedia, Wessex staat voor West-Saksen, niet gekastreerde beren (lees mannelijke varkens) verspreiden een berengeur, tv in het Duits is Fernsehen. Dat was het zo'n beetje.

Voor de rest was deze quiz zeer goed te pruimen zonder dat het echt een hoogvlieger was. Geroutineerde quizteams hebben hier eigenlijk niet zoveel te zoeken wegens niet voldoende uitdagend en niet voldoende vernieuwend. Maar dat hoeft natuurlijk voor gelegenheidsquizzers geen beletsel te zijn, integendeel.

De punten :
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (erg origineel was het allemaal niet)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 8/10
- infrastructuur & organisatie : 8/10
- moeilijkheidsgraad : 4/5 (een echte D-quiz!)
- drank : 3,5/5 (eerder prijzig en veel te veel verschillende prijzen)
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 4/5
gemiddelde score : 7,6 / 10



zaterdag 23 maart 2013

3de Atheneum-quiz, Ieper, vrijdag 22/3/2013


Tegen alle tradities in beginnen we deze quizbespreking met een quizvraag/raadseltje*:'Een lichtjaar wordt gebruikt wanneer we het hebben over heel grote afstanden. Maar welke meetéénheid is het equivalent voor hééél korte afstanden, het gaat om enkele nanometers, oftewel enkele miljardste deeltjes van de meter.'

Deze vraag kregen we gisterenavond voorgeschoteld op de 3e quiz van het Iepers Atheneum. Gelukkig is het er geen dat de hele quiz typeert maar toch ... af en toe gingen de quizsamenstellers het héél ver zoeken om het talrijk opgekomen publiek te 'entertainen'. Dit talrijk opgekomen publiek bestond uit 40 quizploegen waarvan het overgrote deel gelegenheidsquizzers. Behalve 'Black Out' (die, hun eindrangschikking in acht genomen, gedurende de avond veel last bleken te hebben van hun naam), 'De Olifant', 'Ganesha' en 'Atheneum Roeselare' (een ploeg die zich schijnbaar beperkt tot het circuit van de Atheneum-quizzen en het in dat circuit verdacht goed doet) weinig tot geen teams waarmee we in het verleden al de degens kruisten. In de zaal ontwaarden we ook een ploeg met twee 'Boeboeks' maar het zou voor hen, net als voor 'De Olifant', niet echt een quiz worden die hen goed lag.

Lange tijd zag het er uit dat het een driestrijd zou worden tussen 'Ganesha', 'Atheneum Roeselare' (die het grootste gedeelte van de quiz aan de leiding stond) en 'Ronkedoor'. Na een schitterende eindspurt van 'Ganesha' en drie (zéér) ontgoochelende laatste rondes van zowel 'Ronkedoor' als 'Atheneum Roeselare' ging de meest wijze olifant met de bloemen lopen. Mijn 'Ronkedoor' klokte pas af op de derde plaats. Hierbij moet worden gezegd dat 'Ganesha' aantrad met hun sterkste bezetting en deze is in niet veel te vergelijken met die van onze vorige twee confrontaties ('Postquiz Ieper' en 'Link-quiz Sint-Eloois-Winkel'). In ieder geval een dikke proficiat aan de spelers van 'Ganesha'!

De quiz bestond uit 9 rondes van telkens 10 vragen. Voor die 10 vragen werd inspiratie gezocht bij 10 thema's. Drie van die thema's ('kennis van de Franse taal', 'de enquête i.v.m. de gebrekkige algemene kennis van onze toekomstige leerkrachten' en 'de grote oorlog') verwerden al snel, zo niet onmiddellijk, tot gimmicks. Spijtig want een thema als 'fauna & flora' kwam totaal niet aan bod en andere, zoals cultuur-literatuur-kunst en als ik me niet vergis aardrijkskunde-geschiedenis, werden dan weer aangeboden als één thema. Die vragenrondes werden telkens 'begeleid' door wat je tafelrondes zou kunnen noemen, hierover straks meer. Uiteindelijk waren die tafelrondes goed voor zowat de helft van de te verdienen punten.

Kort gezegd een vrij goede quiz maar we misten echt wel net dat ietsje méér. We bemerkten toch ook redelijk wat schoonheidsfoutjes die eigenlijk makkelijk te vermijden zijn. Ik noem er een paar op:
- het kort herhalen van de vraag op de powerpoint zou de Babylonische spraakverwarring die er soms was verhelpen (NAVO, waarvan we de Franse term moesten geven, klonk voor mij eerste als nagel dan als navel ... idem dito voor de wijnkelner die klonk als wijnkelder).
- de soms ellenlange verhalen bij de vragen, op zich soms wel interessant, maar voor de meeste aanwezigen een kelk die men liever aan zich ziet voorbijgaan.
- antwoordformulieren waarop je recto de antwoorden op de gewone vragen moest invullen en verso je zowel de vragen van de tafelrondes vond als de antwoorden op de tafelrondes moest invullen. Moest je ze nog dubbel hebben gekregen dan zou het misschien nog 'loslopen' maar we kregen slechts 1 exemplaar ... tijdens sommige rondes een regelrechte ramp.
- de foto's bij de tafelrondes kregen we enkel in zwart/wit  en ze werden niet (in het groot) geprojecteerd op het scherm.
- overkill aan tafelrondes: iedere ronde werd begeleid door een korte tafelronde. Sommige van die tafelrondes, zoals die waarin één van de opdrachten was om in een tekst van een halve bladzijde alle klinkers te tellen, waren er echt wel over.
- op een zaalquiz horen géén, ik herhaal GÉÉN, puzzels. Als Dr. Staf Dujardin (zie onder Dr. Staf) dat zegt kunnen we niet anders dan het te beamen.
- het vragen naar titels van (pop)liedjes is en blijft voor mij zeer discutabel, vooral wanneer de jury dan ook nog eens zeer streng is ...

Wel zeer positief was het nogmaals kort en krachtig herhalen van alle vragen op 1 dia op het einde van de ronde. Dikke pluim ook voor het bijhouden, opvolgen en projecteren van de tussen- en eindstand.

Wat hebben we zoal 'geleerd'? Er was niet zoveel dat we willen 'onthouden' voor later. Dat 'Diego' het derde doelpunt scoorde in de Europacupfinale van 2012 kan me echt gestolen worden, het zou eventueel nog kunnen in een linkenronde met tekenfilmfiguren (de sabeltandtijfer uit Ice Age, weet-je-wel) maar daarbuiten zijn er echt wel betere sportvragen. En een ei zal ik nooit van mijn leven 5 minuten in kokend water laten liggen als ik het halfzacht wil. Ook de titel van de periodiek van het Atheneum of het Frans equivalent van PMD of OCMW zijn niet echt zaken die ik ooit nog hoop opnieuw voorgeschoteld te krijgen op een quiz. Laten we het dan maar houden bij de 22 gouden medailles van Phelps en de 17 Grand Slams van Federer. En ook het naar het schijnt meest gehypete Britse (foto)model van het moment, namelijk Cara Delevingne, lijkt me, bij gebrek aan beter, het 'memoriseren' waard. Bovendien weten we nu ook weer dat het Plumer was en niet Haig die het tweede leger aanvoerde tijdens het Britse offensief bij de heuvelrug van Mesen op 7 juni 1917. Oh ja, die eerste wereldoorlog startte op 28 juli (dag waarop Oostenrijk de oorlog verklaard aan Servië) ...

En tenslotte, tot spijt van wie het benijdt, de punten : 
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 7/10 (weg met die puzzels!!!!)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 7/10
- infrastructuur & organisatie : 7/10
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5
- drank : 4/5
- algemene sfeer : 3,5/5
- prijzentafel : 4/5 gemiddelde score : 7,2 / 10

*de baardseconde : lengte die een baard groeit in één seconde : met dank aan 'Scheire en de schepping'

zondag 10 maart 2013

Ronkedoor zet zijn opmars verder ...

Deze week weinig quiznieuws over Ronkedoor wegens een nogal druk weekend. Toch willen we even melden dat Ronkedoor deze maand zomaar eventjes 30 plaatsen steeg in de Vlaamse quizranking: van 283 naar 253. De top 250 zit er aan te komen en een top 200 plaats (met het daaraan verbonden sterktepunt!) moet zeker ooit tot de mogelijkheden behoren als we ons zo blijven ontplooien. Dank aan alle 'Ronkedoors' die hier de voorbije maanden hebben aan meegewerkt.

Het quizvrij weekend van Ronkedoor kwam er ondermeer omdat we op 8 maart de komende editie van De Letterschuur-quiz (vrijdag 19 april) hebben getest (en goedgekeurd). De quiz werd  'en petit-comité' voorgespeeld en ... 'alle' ploegen haalden ruim de helft van de punten. En dat ondanks het feit dat je de voorspelers niet van echt veel quizervaring kunt beschuldigen. Mijn grote wens om een behoorlijke quiz in elkaar te knutselen en er toch voor te zorgen dat alle ploegen de helft halen zou dus wel eens realiteit kunnen worden ...

zaterdag 2 maart 2013

5de LINK-quiz, Sint-Eloois Winkel, vrijdag 1/3/2013



Met 36 ploegen van 6 spelers zat de LINK, een modern ontmoetingscentrum zoals er de laatste jaren in West-Vlaanderen veel zijn gebouwd, afgeladen vol. Na een overbodige 'inleiding' en de vraag naar applausjes vooraf werd de quiz gepresenteerd als een 'menu'. We begonnen met een parelend, licht verteerbaar aperitief dat werd gevolgd door de hoofdschotel: verrassingsbrood. Dat verrassingsbrood bleek eerder een 'hoorn des overvloeds' te zijn, maar dat hoef je niet persé positief te interpreteren. Acht rondes van 13 vragen, het was voor ons van het goede teveel ... maar we moesten ons bord leeg eten. Het was dan ook na middernacht toen het dessert werd opgediend. Gelukkig voor Ronkedoor was dit 'zoet genot' een waardige afsluiter van de 'avond' want we remonteerden een tweetal teams en eindigden op de tweede plaats.

Van de aanwezige ploegen 'vreesden' we enkel Lange Tette, een sterke ploeg met een belachelijke naam, waarmee we voor het eerst de degens kruisten maar waar ik al veel goeds had over gehoord. Voor de rest vele ons onbekende teams en enkele ploegen die Ronkedoor in een al dan niet recent verleden al (meermaals) had verslagen (Black Velvet, Alcalde, Ganesha). Lange Tette nestelde zich, net als Ronkedoor, van bij de start in het koppeloton (na de eerste ronde hadden vier ploegen het maximum) en nam daarna resoluut en autoritair de leiding om die niet meer af te staan. Een sterk nummer ... we zien het Fabian Cancellara het komende wielerseizoen niet direct nadoen (zelfs niet meer in een tijdrit :-))! Een overzicht van de top 8 vind je op Los Flippos.

Alle lof over het concept van de quiz (de linken werden niet zomaar gegeven maar moest je zelf ontdekken ... het verrassingsbrood-effect zeg maar), spijtig genoeg werd veel goeds vakkundig de nek omgewrongen door de organisatie/accomodatie. Grootste euvels waren de geluidsinstallatie (een regelrechte ramp!), het winstbejag van de organisatie (6 spelers per ploeg betekent meer drankjes! hoera! maar het betekent ook heel wat aanwezigen die geen bal geïnteresseerd zijn in quizzen  en dus heel veel rumoer en lawaai maken ... en de knop van de geluidsinstallatie wat hoger zetten lost in deze niks op) en het overdreven aanbod van 'filmkes' in de quizvragen. Blijkbaar is dat nu het ultieme drempelverlagende middel om 'niet-quizzers' naar een quiz te lokken ... Als ik film wil zien ga ik naar de cinema ... als ik film wil zien in een quiz kijk ik naar Blokken. Spijtig want het werkstuk van bijna super-Canvascrack Filip Gheysen verdiende veel meer aandacht en had al die 'opsmuk' niet nodig.

De quiz duurde ongezond lang, het scheelde niet veel of de jonge presentatrices vielen in slaap terwijl ze de vragen 'debiteerden'. De dochters van meester Filip deden het goed ... maar na een paar uur bleek ook hun enthousiasme, net als dat van Ronkedoor, toch weg te ebben. Ik weet het, echte quizzers vinden dat late einduur niet erg maar ik zit graag voor middernacht in mijn stalen ros (geen Yes of Pontiac ;-)) om huiswaarts te keren.

Wat hebben we geleerd? Enorm veel eigenlijk, niet dat we het allemaal willen 'meenemen' maar toch zijn er een paar zaken die ik zal proberen in mijn hersenpan op te slaan. Amarant is een zaad dat in een glutenvrij dieet een alternatief kan zijn voor graan, Nashi is Japans voor peer en ziet er uit als een appel, de mier is een stoel ontworpen door Arne Jacobsen, het eerste bier ('oerbier' ;-)) zou met spelt zijn gebrouwen (of heb ik het verkeerd begrepen?), de pantanal is het in Zuid-Amerika gelegen grootste draslandgebied ter wereld en de naam is afgeleid van het Portugees voor moeras,  mijn parate kennis rond Tjok Dessauvage en Michael Borremans moet dringend worden geheractiveerd, een paperclip wordt door onze zuiderburen un trombone genoemd, paukenslag is de bijnaam van de 94ste symfonie van Haydn (BOEM! ... spijtig werd net dat nummer niet afgespeeld, het had ons kunnen wakker schudden en ons er toe aanzetten toch nog voor de overwinning te gaan).

En nu de punten!

Originaliteit in vragen en vragenrondes : 8/10 : Bravo voor het concept hoewel de invulling niet steeds 'perfect' was. Spijtig van al die 'filmkes' en het tot vervelens toe afspelen van muziekfragmenten (we kregen ze bij het overlopen van de antwoorden nog eens te horen ...).

Evenwicht in de vragen : 7/10 : Veel te veel muziek (een allesbepalende eindronde van 15 vragen met daarin 3 muziekfragmentvragen is echt van het goede te veel). De muziekvragen waren ook veel te moeilijk om de gelegenheidsploegen te 'pleasen'. Als dat de bedoeling was dan vrees ik dat die operatie mislukt is.
Te weinig sport, literatuur en wetenschap. De lokale vragen waren goed ingekleed en ook voor ploegen die niet uit het Winkelse afkomstig waren, waren ze best te doen.

Infrastructuur & organisatie : 5/10 : Ik weet het, het is zeer streng, maar die geluidsinstallatie heeft mijn avond 'verkl**t'. Jammer ... Het was ook heel lang wachten op tussenstanden en eindstand.

Moeilijkheidsgraad van de vragen : 4/5 : Een zeer uitdagende D-quiz waardig! Proficiat! Maar voor gelegenheidsploegen iets te hoog gegrepen vrees ik (arme Chiromeisjes!).

Algemene sfeer : 3/5 : De quiz duurde veel te lang (niet op tijd begonnen, overbodige inleiding, te veel tijd ging verloren in filmkes en muziekfragmenten), beter twee korte pauzes dan één lange (maar binnen dit quizconcept was dat misschien moeilijk) en een veel te rumoerige zaal ... heel wat zaken die een nefaste invloed hadden op de algemene sfeer.

Drank : 4/5 : Prijzen correct (1,50 EUR voor een gewone consumatie), ook het aantal soorten drank was oké. Toch volgende keer eerder de koffie 'opzetten' en bruiswater geen uur op voorhand uitschenken! Aandacht van de diensters/dieners krijgen was in deze overvolle, rumoerige zaal niet altijd makkelijk.

Prijzentafel : 4/5 : Ik vond er de 'power tool' die ik nog mankeerde (een haakse slijper voor wie geïnteresseerd is) ... zeer tevreden dus, net als mijn echtgenote met haar dekentje en mijn dochter met haar teddybeer ...

Conclusie : 35/50 of 7/10. Nogmaals een dikke proficiat aan de samensteller van de quiz maar het randgebeuren laat, ondanks ons schitterende resultaat, een wrange nasmaak na.