zondag 7 september 2014

Straten Generaal-quiz, Kortrijk, zaterdag 6 september


De Straten Generaal-quiz, georganiseerd door de Werkgroep Natuurtuin Desloovere, kondigde zichzelf aan als 'een algemene kennisquiz die niet al te moeilijk is, maar die vooral voor een plezierige avond zorgt'. En vooral dat laatste was van toepassing. Een even grote dooddoener als de quizaankondiging zelf, 'het was een goeie quiz in zijn genre' was hier dan ook zeker aan de orde ('ambetanteriken als Gunter Lamoot zouden hierop riposteren dat Auschwitz ook goed was in zijn genre, maar dat laten we voor zijn rekening).

Dit was zeker geen quiz zoals ik er iedere week één zou willen spelen, en nog minder een quiz zoals ik die zelf zou (willen) organiseren. Maar het moet gezegd , het was best gezellig, zelfs ontspannend en de mannen van B.E.F.! hebben zich best wel geamuseerd en zelfs een klein beetje bijgeleerd. En toch ... praktische proeven en tal van lokale vragen ... het hoeft voor mij niet. Het waren vooral deze laatste Kortrijk-vragen (ik telde er toch zo'n 25) die ons de das omdeden. Van Kortrijk weten we bij wijze van spreken alleen dat Quickie er burgemeester is, dat er een shoppingcenter is dat K (van Kortrijk) heet, dat het muzikaal hoge ogen gooit met Ozark Henry, SX en Balthazar ... en dat is het ongeveer. Straatnamen in de wijk nabij basisschool De Drie Hofsteden daarentegen zijn ons totaal vreemd. Ondanks die Kortrijk-vragen behaalde B.E.F.! toch nog de tweede plaats op 5 punten van winnaar Par Hazard, een occasionele ploeg met ervaren quizzers en Kortrijkzanen, maar wel 30 punten voor Ganesha. Hun noodploeg, die ternauwernood toch nog kwam opdagen, eindigde wel één plaatsje hoger (8ste) dan het team dat aantrad op de Snodebel-quiz (9de) maar leek me na afloop toch niet zo tevreden.

Wat hebben we geleerd? Volgende keer herkennen we ongetwijfeld de koninginnepage (de rooie stippen), kardoen, look zonder look, de boomkruiper (enkel bruintinten) en zelfs warmoes direct op foto. We weten nu dat Johny Turbo de artiestennaam is van Ivan Carlier en dat hij percussieles gaf aan het Kortrijks Conservatorium. Ook kregen we te horen dat tafelmessen (meestal) een ronde punt hebben omdat Richelieu er zich aan ergerde dat sommige van zijn tafelgenoten ze als tandenstoker gebruikten. Dat firma De Coene de spanten leverde voor de Kortrijkse Veemarkt (of Koeiemarkt) werd eveneens door mijn harde schijf geregistreerd maar dat mag zo vlug mogelijk worden gedeletet.

Punten geef ik niet want quizzen met praktische proeven en een hoog percentage lokale vragen vallen buiten de core business van deze blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten