zaterdag 13 december 2014

1ste NVA Poperinge Quiz powered by Kwistetweh, Poperinge, vrijdag 28 november


Van onze reporter ter plaatse :

Deze quiz werd aangekondigd als een D-quiz met linken. Te link blijkbaar voor onze grote roerganger, die uit voorzorg een ticket naar de zon had geboekt en ons, quizzers van het tweede uur, de zware taak had toebedeeld om de eer van biblio-beselaars quiz-collectief hoog te houden in deze sterk bezette quiz. Blijkbaar zag de praeses zijn naam toch niet graag gelinkt aan deze deelname en niet alleen bij ons deed de naam B.E.! aka B.E.F. ! light de wenkbrauwen fronsen. In de wandelgangen werd reeds gewag gemaakt van een nakende machtswissel door de jonge garde, een gerucht dat wij met klem moesten onderdrukken, zo een aardverschuiving kan de afwezigheid van Faros primus te weeg brengen.

Gelukkig konden wij allen, en met voorspraak dan de voorzitter ad interim, goed met de druk om en wat wij laakten aan intrinsiek quiztalent maakten wij ruimschoots goed door enthousiasme en overleg. Zoals altijd helpt het natuurlijk om de linken te doorzien en dat lukte de ene ronde beter dan de andere. In de 1 + 2 = 3 ronde konden bepaalde antwoorden reeds op voorhand op het blad neergepend worden, iets wat wij, gewone stervelingen, anders nooit durven te doen. De fotoronde evenwel was niet genummerd, wat mij vreemd leek, maar ook dit bleek zijn doel te hebben. Een simpele optelsom van 26 had ons misschien sneller op het alfabetspoor kunnen brengen. Gelukkig etaleerde Spartacus eens te meer de nodige branie en vista en leverde dit de nodige extra antwoorden en punten op (Oleander en Yentl onder andere, alleen het logo van Tinder werd net te laat gevonden). In de ronde ski of zand ging het licht evenwel even uit en slaagden we er niet in om het suffix –of te linken aan een aantal antwoorden.

Onze spelvreugde leed er niet onder. Deze quiz bleek een terechte quiz met linken te zijn die over alle rondes heen konden gesmaakt worden. De organisatie had wijselijk alle vragen op 2 gequoteerd en de jury bleek bovendien mild voor onze opmerkingen. Bij elke pauze kregen we een tussenstand met aparte quotatie per ronde en ook de timing was top want tegen 11 u 30 was de einduitslag beschikbaar. Kortom een uiterste gesmaakte quiz voor quizzers, gemaakt door quizzers.

Enig minpuntje was misschien dat wij, zoals bij een vorige quiz in deze zaal, redelijk dicht bij de boxen zaten. Voor andere mensen die niet zo dicht zaten was de verstaanbaarheid kennelijk wat minder en nogal wat vragen moesten herhaald worden. Maar niet elke quizmeester kan beschikken over een infrastructuur zoals ons lichtend voorbeeld (of heeft die verbale capaciteiten om zijn eisenpakket afdwingbaar te maken). 

Voor het overige was ik zelf verward bij de vraag waar de naam van de chemische strucuur H-Cl werd gevraagd (zoutzuur in een thema rond zout) terwijl de chemische structuur die getoond werd volgens mij die van 4-chloorfenol was. Bovendien is de officiële benaming waterstofchloride, wat de jury waarschijnlijk wel zou goedkeuren (zoals ze ook St. – Andreas hebben goedgekeurd in plaats van Saltire, de officiële benaming van de Schotse vlag).

Wat hebben we verder nog geleerd? Voortaan zullen we een foto van de atalantavlinder herkennen uit de duizend; petit gris is, naast een bijnaam voor wijngaardslakken en de pinot gris wijn, ook de benaming voor het lichte bont afkomstig van de grijze eekhoorn; een ballotin is een mooiere benaming voor pralinedoos en werd uitgevonden door de vrouw van Jean Neuhaus; de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees parlement en Rimsky-Korsakov is de componist van ‘De vlucht van de hommel’.

B.E.(F.)! (light) eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke 5e plaats temidden een top 10 waar enkel doorwinterde quizploegen in terug te vinden zijn. Deze positie was gezien de kloof met de nummer 4 en het beperkt aantal antwoorden dat we lieten liggen de hoogst haalbare. We keerden met opgeheven hoofd richting huiswaarts, tevreden terugkijkend op een zeer aangename quizavond en overtuigd dat het B.E.F.! blazoen geen deuk had gekregen. Maar ook in de wetenschap dat nog veel discussies over ‘sterkste opstelling’ zullen volgen.

Einduitslag:
1. Fiasco 235
2. Les non-classés 235
3. Quiz & Flupke 224
4. Memorystick 223
5. B.E.! aka B.E.F. ! light 217 (85 %)
6. De Horta's 212
7. De Black Velvets 211
8. Edelrot 201
9. 3 Debielen en 1 Nerd 196
10. Car54 188

5 ploegen van de 27 'gebuisd'

Noot van Faros : van de 6 vragen die werden geciteerd bij de rubriek 'Wat hebben we geleerd?' is voor Faros enkel de 'petit gris' relevant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten