maandag 29 december 2014

16de TTC Wielsbeke Quiz, Dentergem, zaterdag 27 december


B.E.F.! zette een zoutloze prestatie neer op de laatste quiz waar het dit jaar aan deelnam. De anagram-fotoronde was niet van de poes, de makkelijke rondes 2 en 3 die er op volgden lieten ons even het beste vermoeden maar wat er ons daarna werd voorgeschoteld ging veelal ons petje te boven. Na even de 16de plaats te hebben bekleed gleed B.E.F.! steeds verder af om uiteindelijk af te klokken op de 22ste plaats net na teams als Memorystick en The Fellowhip. Niet erg bemoedigend. Door gebrek aan concentratie en creativiteit vanwege de neerwaartse spiraal waarin we ons vanaf ronde 4 bevonden, rateerden we toch wel een stuk of 10 antwoorden ... als we daar rekening mee mogen houden zat een 18de plaats er misschien wel in, maar zeker niet meer dan dat.

De quiz zelf kon ons niet echt bekoren. Ronde 2 en 3 waren te makkelijk in vergelijking met de rest van de quiz (ze zouden niet hebben misstaan op een D-quiz ... B.E.F.! voelde zich dan ook in zijn sas en kreeg hoop ... valse hoop bleek reeds in ronde 4). Te veel vragen die de revue  passeerden werden aan onze tafel onthaald met de opmerking: 'Hoe komst de quizmaster erbij om dit ons te vragen?' en de meisjes van de drank die tussen hun werk door achteraan de zaal plaats namen (waar ook B.E.F.! zat) zag je zo denken 'ge moet nogal een nerd zijn om op die vraag het antwoord te weten'. Tja ... typische B/C-vragen waarschijnlijk en dus niet besteed aan zaalpersoneel of een ploegje als B.E.F.!.

Wat hebben we geleerd?
- de kookaburra (ook kingfisher of lachvogel) is de grootse ijsvogel en de naam van het Australische hockeyteam
- Paracelsus is een arts uit de 16de eeuw en de uitvinder van dienst in de reeks Midas
- Andromache is de vrouw van de Trojaanse koningszoon Hector
- Hatsjepoet is een zeker te overwegen antwoord wanneer wordt gevraagd naar een vrouwelijke farao
- het (nectar)kruikenfeest is het grootste hindoefeestje ter wereld
- een topspin is (ook) een soort kermisattractie
- de hongernood in de Oekraïne begin de jaren '30 vorige eeuw wordt de Holodomor genoemd
- de gekleurde acteur uit 'En toen kwam ons ma binnen ...' heet Maarten Goffin
- Ingres is een gerenommeerd Frans kunstschilder uit de 18de-19de eeuw
- Otto Dix is dan weer een Duist kunstschilder uit de 20ste eeuw die heel wat te danken heeft aan de eerste wereldoorlog
- het overgangsmetaal Hafnium heeft zijn naam te danken aan de Latijnse naam van Kopenhagen
- de archaeopteryx is een basaal geslacht (denk dino) van vogels

zaterdag 20 december 2014

1ste Peloeze Fjèste-quiz, Ardooie, vrijdag 20 december


Quiz die werd georganiseerd in kader van De Peloeze Fjèste die op hun beurt werden georganiseerd in kader van de Warmste Week.

Deze quiz was een verdienstelijke poging maar ook niet meer. De quizmaster (opsteller van de vragen) heeft potentieel maar zou toch best nog een zelf wat quizzen gaan spelen vooraleer nog eens een quiz in elkaar te steken. De presentatie was in goede handen. Sommige quizzers/quiz teams zouden opperen dat ze een komische noot misten, dat de quiz de ganse namiddag maar voortkabbelde en te traag verliep, ze zouden zich bovendien ergeren aan de veel te lange pauze(s). Maar in dergelijke zaken maak ik me niet zo druk (ze zijn immers niet 'erg' genoeg om een quiz slecht te vinden).

Slechts 17 deelnemende ploegen en ook slechts twee (drie kan eventueel ook) juryleden. En die twee hadden serieus wat verbeterwerk dankzij vragen als 'som de 8 landen op waardoor je passeert als je van Brussel naar Tirana trekt', een heus dictee, vragen waar je een definitie moest geven bij een begrip (meestal krijg je een omschrijving/definitie en moet je het begrip geven) ... Het verbeteren ging vlot maar of het ook correct gebeurde daar hadden we totaal geen zicht op (geen scores per ronde). Jammer want het was best spannend aan de top ...

B.E.F.! maakte redelijk wat fouten maar niks was van die aard dat we het kunnen onderbrengen in de rubriek 'wat hebben we geleerd'. Wel spijtig dat ik geneigd was op basis van de foto lampenpoetsersgras op te schrijven maar de Latijnse naam daarvan is Pennisetum (had ik nog onthouden van de 4 zonder stuurman BQB-quiz) en niet die Latijnse naam die het plantje hier kreeg. Drie punten gingen zo onnodig verloren ... Dat samen met 'Johannes', gulzigheid (bij de hoofdzondes vonden wij gramschap ontbreken maar dat was al omschreven als woede of iets in die aard), massala die in Italië (meer bepaald Sicilië) wordt vervaardigd, Black Mountain (we twijfelden tussen Furu en Black mountain ... en waren dus duidelijk kleuren en linkenblind). Kortom, een andere hoofdzonde, zijnde 'gemakzucht' was er de oorzaak van dat we niet dichter in het spoor of zelfs vóór Vier zonder Stuurman eindigden.

Aan de quizzers die bij de premies dachten 'die hebben we precies al gekregen op de Noord-Zuid Delight quiz' kan ik alleen maar zeggen: Faros heeft ze zelf gemaakt en in tegenstelling tot de samensteller van deze quiz niet ergens van het net (lees: Quizarchief)  geplukt. Dat ze hier gerecycleerd werden vind ik echter helemaal niet erg, een wijze man zei immers: plagiaat is de hoogste vorm van bewondering.

Uiteindelijk werd de quiz gewonnen door '4 zonder stuurman' (de nummer 49 uit de ranking die zich voor de gelegenheid had omgedoopt in Memorystick). B.E.F.! strandde op de tweede plaats (7 punten na de bijna ongenaakbare winnaar) vóór teams als Fiasco en Black Velvet.

Zonder al te zeer in detail te treden zou ik dez quiz willen belonen met een zeer milde 7,1 op 10. Behoorlijk voor een eersteling, maar er is toch nog wat werk aan de winkel.

Oh ja, ik had ook nog beloofd te vermelden dat het verdorie koud was in de zaal!

1ste Kerstquiz, Beveren-Leie, vrijdag 19 december


Van uw reporter ter plaatse:

Een stressy quiz, anders kunnen we deze 1e Kerstquiz van de Vrije Basisschool Beveren-Leie niet noemen. De stress was zodanig hoog dat onze man met de bic zich zo sterkt moest toeleggen op het invullen van het antwoordformulier dat hij het juiste antwoord die een ploegmakker hem influisterde niet hoorde … wat (wederom) enige wrijving veroorzaakte.

De powerpointpresentatie mocht hoger geplaatst worden en dat men slechts 2 hoge prijzen voor de dranken vroeg (1,60 eur voor een water of 3,20 eur voor een Omer) kunnen we nog begrijpen mocht daar nog een redelijke prijzentafel tegenover gestaan hebben. Maar die was te mager. We dropen net zoals enkele andere ploegen al af voor we aan de beurt kwamen. Waarschijnlijk was de tafel toen al leeg. Hilarisch was dat men de ex-aequo’s zichzelf met een loterijtje liet rangschikken. Zelden zo’n hoog aantal deelnemers gezien. 77 ploegen waren ingeschreven waarvan 75 opdaagden. De quiz was goed voor 210 vragen over 12 ronden van 15 of 25 vragen die de samensteller in een recordtempo wilde afhandelen. Dikwijls begon hij al de antwoorden te geven nog voor zijn jury de bladen afgehaald had. Zelfs de reclame op het einde vloog in enkele seconden over het scherm.

De quiz zelf dan. Die was wel goed in elkaar gestoken. Elke ronde was een tipronde (bv. de ronde “zeg het met bloemen” of de ronde met postnummers als tip). Er was een ronde met telkens 3 vragen waarvan de antwoorden met elkaar in verband stonden (Kerstronde) en éénmaal was er een meerkeuzeronde met telkens 4 keuzes (ronde Canvascrack). Eigenaardig genoeg lieten we daarin juist de meeste van onze pluimen met een schamele 5 op15. De vlag van Hawai toont de Britse! vlag, het lichtste bier is Orval (en niet Hommel, Duvel of Omer) en in Spanje spreken ze liever van de Mitsubishi Montero ipv. Pajero want dat is een rukker. Ook in andere ronden wisten we soms niet genoeg. Bv. de Spaanse lagekostenmaatschappij (Vueling) of Franse peulbonen (flageolets). Soms lag het op het puntje van onze tong maar door de quizsnelheid lieten we zaken zoals de kledingketen (Cool Cat) of de strip van Comès (Les larmes du tigre) liggen.

De laatste ronde zat ook goed in elkaar want we kregen telkens een lettergreep en zelfs een letter als start maar toch haalden we ook hier maar 16 op 25 (een hondenras (Leonberger), Japanse groente (daikon), de afgeschafte rittenwedstijd (Midi Libre)). Met 169 op 210 punten haalden we wel een ex aequo met nog 3 andere ploegen (Fiasco, Eufraateenden en Oude Belgen) maar klokten wel af op de 13e ipv. de 10e plaats.

De samensteller kan dus een quiz maken maar had gewoon enkele rondes minder in dezelfde tijdspanne kunnen geven en dan was het voor iedereen aangenamer geweest. Enkele vragen waren te lokaal en dus niet aan buitenstaanders zoals wij besteed zoals de naam van de juwelier uit Bavikhove die een gangster doodschoot (Tyberghien) of de eerste ploeg waarvan Franky Dury trainer was (Beveren-Leie…). Ook te mijden: misleidende afbeeldingen zoals het masker van Guy Fawkes dat slechts in de verte iets te maken heeft met de Illuminati.

Dat het een stressquiz was vermelden we al. Het kan echter nog erger want naar wat we opvingen bestaat er ook een dergelijke quiz van het Sint-Amandscollege Kortrijk met zelf meer dan 300 vragen met ploegen van 6 man. Of te mijden of een echte uitdaging voor ons … Maar dan hopelijk met propere tafels want ondergetekende mocht gans de tijd met zijn ellebogen in de gesteven saus zitten. Appetijtelijk is anders.

1. De Bedweters 190p.
2. Licht aangeschoten wild 189p.
3. Kwistedadde 187p.
4. De Vuile Kletsers 187p.
5. Saterday night fever 185p.

zaterdag 13 december 2014

1ste Noord-Zuid Delight quiz powered by Faros, Zonnebeke (Beselare), vrijdag 12 december


Andermaal geen bespreking vanuit het standpunt van de kritische quizzer maar vanuit dat van de (even kritische) 'showrunner'. Deze 1ste editie van de Noord-Zuid Delight quiz (voor wie het nog niet doorhad, de DELIGHT staat voor D/E Light ... een quiz dus die toegankelijk moest zijn voor iedereen) was naar mijn gevoel een succes. Dit niet in het minste omdat geen enkele ploeg minder dan de helft haalde terwijl uiteindelijk toch de sterkste ploegen met de bloemen gingen lopen (en zich, aan de commentaren op quizforum te zien, toch best amuseerden ... voldoende spankracht was er in ieder geval wel). Faros is in ieder geval een zeer tevreden showrunner, op naar een tweede editie dus.

Misschien twee schaduwvlekken (1 grote vlek en 1 klein vlekje):
- 1 ploeg kwam niet opdagen en liet niks van zich horen ondanks herhaaldelijke mails ... jammer want zo bleef één van onze 42 gegeerde tafels uiteindelijk helemaal leeg te staan
- de jury was onvoldoende gebriefd op voorhand (mea culpa), dat leidde er toe dat sommige beslissingen achteraf moesten worden bijgesteld (en in het bijhouden van al die correcties kroop heel wat tijd ...)

Verder dient de ronde waarin foto's worden gecombineerd met muziekfragmenten nog wat te worden gefinetuned. De manier waarop heel wat teams de antwoordformulieren invulden zorgde ervoor dat het verbeteren van deze ronde de jury heel wat kopzorgen bezorgde en het uiteindelijk langer duurde dan nodig om de resultaten van deze ronde bekend te maken.

De quiz werd voldoende licht bevonden, de gemiddelde score bedroeg 80% (12 % hoger dan de voorbije De Letterschuurquiz en dat ondanks een veel minder sterke bezetting). Wat de moeilijkheidsgraad per ronde betreft waren ronde 3 (11.11.11 zoekt beroemde BB's) en ronde 10 (Met 11.11.11 de wereld rond) met een gemiddelde score van 89% de makkelijkste. Ronde 8 (11.11.11 in kerststemming) bleek dan weer voor sommige ploegen loodzwaar, de gemiddelde score bedroeg 'slechts' 72%. Het scoreverloop vind je via deze link.

Slechts 2 ploegen 'gokten' er op dat Meeuwis Meindertsz Bakker (scheeps)kamelen uitvond om zware boten over obstakels als zandbanken te loodsen (11.11.11 in kerststemming-ronde) en geen enkel team wist te vertellen dat het plantengeslacht 'Muscari' in het Nederlands bekend staat als druifhyacint (11.11.11 snoept gezond-ronde). Wel gekend is 'Muscari botryoides' of blauwe druifjes die tot dit geslacht behoren, helaas leverden ze slechts 1 punt op i.p.v. 2. Verder toch minstens 7 literatuurliefhebbers in de zaal die wisten dat Laura Esquivel de auteur is van 'Rode rozen en tortilla's' en één zestal teams die de Orinoco (rivier die zijn bekendheid dankt aan Enya) verwarden met de ocarina (fluitje).

En wat de opbrengst voor 11.11.11 betreft, dankzij het beperken van alle kosten (zo weinige mogelijk kopies en geen enkele kleurenkopie, een beperkte maar volledig gesponsorde prijzentafel, gratis gebruik van de zaal, lokale voedingswinkel De Ark die gratis het beleg voor de broodjes leverde, ...) en de 'dranklust' van alle aanwezige quizzers (waarvoor dank) deze bedraagt 1523 EUR! Een fantastisch bedrag dat misschien een druppeltje lijkt in de zee van de ca. zes miljoen euro dat 11.11.11 ieder jaar ophaalt, maar dan toch een mooie en deugddoende druppel!

3de Gezinsbond Quiz, Langemark, zaterdag 6 december


De 3e Gezinsbond Quiz in Langemark-Poelkapelle werd een maat voor niks voor B.E.F.!. Vorige edities nog probleemloos als Ronkedoor (2012) en opvolger B.E.F. (2013) primus in deze gezellige doorsneequiz . Dit jaar lieten we het op onbegrijpelijke wijze afweten en eindigden als 3e na “De Olifant” en het lokale “Wuk doe wiender ier?” Was het de afwezigheid van onze grote leider die ons degradeerde tot een B.E.F.!-light-versie?

Eigenlijk was het 1 vraag die ons de das omdeed maar die wel goed was voor 5 punten. Tweemaal kregen we immers tussen de 10 rondes 4 tips waarmee we een link konden vinden. Maar hoe we ook zwoegden: een autokenteken HR , de combinatie CI, de afstammeling van de wolf en het woord PERDITA brachten ons geen klaarheid in het feit dat we Dalmatië moesten vinden. Verklaring: HR is het kenteken van Kroatie. We zagen simpelweg over het hoofd dat CI een Latijnse nummering was en wisten niet dat PERDITA de naam van de vrouwelijke Dalmatiër in een bekende Disney-film is. Alles samen moesten die 101 Dalmatiërs ons naar Dalmatië in Kroatië leiden. 1/3 van de aanwezige ploegen zagen het wel.

De 2e tipronde leidde naar Ruslana maar de tips waren te gemakkelijk (Maydan, wilde dansen, eurosong, autokenteken UA)…. En daar konden we geen verschil maken. Dat men hier ook met een joker werkte voor dubbele punten is niet meer zo gebruikelijk maar maakte geen verschil want in die Sporza-ronde haalden we 8/10. Maar omdat we in 2 ronden dan slechts 6/10 haalden konden we geen vuist meer maken.

Sommige actualiteitsvragen waren belegen en/of discutabel. Bv. de West-Vlaamse ronde met de 2e armste gemeente in West-Vlaanderen: Vleteren - de kopspringende stier: in West-Rozebeke - Brel: geboren in Schaarbeek (wij dachten natuurlijk Zandvoorde maar de enige link met West-Vlaanderen is de afkomst van zijn grootvader), het merk landbouwwerktuig in Eigen Kweek: PUMA. Zaken die we dus niet vonden.

Een leuke ronde was de ronde met “Zeg het met een auto” waarbij je merk en type als antwoord moest vinden voor dubbele punten: bv: Spaanse oude hoofdstad = SEAT Toledo – Nieuw stadhuis Ieper: TOYOTA Auris – verloor La Doyenne: ASTON Martin. Goed voor 9 op 10. Maar we moesten de kelk tot op de bodem ledigen want we eindigen ex aequo met “Wuk doe wieder ier” op de 2e plaats maar met de schiftingsvraag naar de leeftijd van Jacques Brel bij overlijden gokten we enkele jaren te weinig en was de laatste podiumplaats een feit.

Deze quiz met 23 ploegen en een max van 130 te behalen punten waarbij slechts 4 ploegen onder de helft eindigden was leuk maar ook niet meer.

Einduitslag
1. De Olifant 104 p.
2. Wuk doe wieder ier 101 p.
3. B.E.F.!  101 p.
4. Alle mietjes 91 p.
5. Quiz @ Flupke 88 p. (noot van Faros : een variante op het gekende Quiz & Flukpe?)

1ste NVA Poperinge Quiz powered by Kwistetweh, Poperinge, vrijdag 28 november


Van onze reporter ter plaatse :

Deze quiz werd aangekondigd als een D-quiz met linken. Te link blijkbaar voor onze grote roerganger, die uit voorzorg een ticket naar de zon had geboekt en ons, quizzers van het tweede uur, de zware taak had toebedeeld om de eer van biblio-beselaars quiz-collectief hoog te houden in deze sterk bezette quiz. Blijkbaar zag de praeses zijn naam toch niet graag gelinkt aan deze deelname en niet alleen bij ons deed de naam B.E.! aka B.E.F. ! light de wenkbrauwen fronsen. In de wandelgangen werd reeds gewag gemaakt van een nakende machtswissel door de jonge garde, een gerucht dat wij met klem moesten onderdrukken, zo een aardverschuiving kan de afwezigheid van Faros primus te weeg brengen.

Gelukkig konden wij allen, en met voorspraak dan de voorzitter ad interim, goed met de druk om en wat wij laakten aan intrinsiek quiztalent maakten wij ruimschoots goed door enthousiasme en overleg. Zoals altijd helpt het natuurlijk om de linken te doorzien en dat lukte de ene ronde beter dan de andere. In de 1 + 2 = 3 ronde konden bepaalde antwoorden reeds op voorhand op het blad neergepend worden, iets wat wij, gewone stervelingen, anders nooit durven te doen. De fotoronde evenwel was niet genummerd, wat mij vreemd leek, maar ook dit bleek zijn doel te hebben. Een simpele optelsom van 26 had ons misschien sneller op het alfabetspoor kunnen brengen. Gelukkig etaleerde Spartacus eens te meer de nodige branie en vista en leverde dit de nodige extra antwoorden en punten op (Oleander en Yentl onder andere, alleen het logo van Tinder werd net te laat gevonden). In de ronde ski of zand ging het licht evenwel even uit en slaagden we er niet in om het suffix –of te linken aan een aantal antwoorden.

Onze spelvreugde leed er niet onder. Deze quiz bleek een terechte quiz met linken te zijn die over alle rondes heen konden gesmaakt worden. De organisatie had wijselijk alle vragen op 2 gequoteerd en de jury bleek bovendien mild voor onze opmerkingen. Bij elke pauze kregen we een tussenstand met aparte quotatie per ronde en ook de timing was top want tegen 11 u 30 was de einduitslag beschikbaar. Kortom een uiterste gesmaakte quiz voor quizzers, gemaakt door quizzers.

Enig minpuntje was misschien dat wij, zoals bij een vorige quiz in deze zaal, redelijk dicht bij de boxen zaten. Voor andere mensen die niet zo dicht zaten was de verstaanbaarheid kennelijk wat minder en nogal wat vragen moesten herhaald worden. Maar niet elke quizmeester kan beschikken over een infrastructuur zoals ons lichtend voorbeeld (of heeft die verbale capaciteiten om zijn eisenpakket afdwingbaar te maken). 

Voor het overige was ik zelf verward bij de vraag waar de naam van de chemische strucuur H-Cl werd gevraagd (zoutzuur in een thema rond zout) terwijl de chemische structuur die getoond werd volgens mij die van 4-chloorfenol was. Bovendien is de officiële benaming waterstofchloride, wat de jury waarschijnlijk wel zou goedkeuren (zoals ze ook St. – Andreas hebben goedgekeurd in plaats van Saltire, de officiële benaming van de Schotse vlag).

Wat hebben we verder nog geleerd? Voortaan zullen we een foto van de atalantavlinder herkennen uit de duizend; petit gris is, naast een bijnaam voor wijngaardslakken en de pinot gris wijn, ook de benaming voor het lichte bont afkomstig van de grijze eekhoorn; een ballotin is een mooiere benaming voor pralinedoos en werd uitgevonden door de vrouw van Jean Neuhaus; de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees parlement en Rimsky-Korsakov is de componist van ‘De vlucht van de hommel’.

B.E.(F.)! (light) eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke 5e plaats temidden een top 10 waar enkel doorwinterde quizploegen in terug te vinden zijn. Deze positie was gezien de kloof met de nummer 4 en het beperkt aantal antwoorden dat we lieten liggen de hoogst haalbare. We keerden met opgeheven hoofd richting huiswaarts, tevreden terugkijkend op een zeer aangename quizavond en overtuigd dat het B.E.F.! blazoen geen deuk had gekregen. Maar ook in de wetenschap dat nog veel discussies over ‘sterkste opstelling’ zullen volgen.

Einduitslag:
1. Fiasco 235
2. Les non-classés 235
3. Quiz & Flupke 224
4. Memorystick 223
5. B.E.! aka B.E.F. ! light 217 (85 %)
6. De Horta's 212
7. De Black Velvets 211
8. Edelrot 201
9. 3 Debielen en 1 Nerd 196
10. Car54 188

5 ploegen van de 27 'gebuisd'

Noot van Faros : van de 6 vragen die werden geciteerd bij de rubriek 'Wat hebben we geleerd?' is voor Faros enkel de 'petit gris' relevant.