zondag 31 mei 2015

Computer Says No-quiz, Wevelgem, zaterdag 30 mei 2015


Computer Says No, een sympathieke ploeg die zich het laatste jaar een weg probeert te banen naar de top 200 van de Vlaamse Quizranking, organiseerde dit jaar voor het eerst een quiz. Een eersteling is sowieso al moeilijk, het feit dat je een deelnemersveld voorgeschoteld krijgt met heel wat pure gelegenheidsploegen naast enkele ambitieuze subtoppers van het West-Vlaamse quizzersgild maakt het er niet makkelijker op. 

De ambities van B.E.F! waren redelijk 'bescheiden', ook al omdat we niet wisten waar we ons konden aan verwachten. Stardust kloppen beschouwden we als schier onmogelijk, de rest van het deelnemersveld 'onder de duim houden' leek haalbaar, tenminste als de omstandigheden (afwezigheid van 'rode duivels' in andere ploegen, aard van de quiz, scherpte van het eigen team, ...) ons gunstig waren.  Helaas ...

Hoewel B.E.F! na circa. twee derden van de quiz beslag legde op de verhoopte tweede plaats had ik er geen goed gevoel bij. De quiz lag ons immers totaal niet: te hoog tempo, te veel WTF en gazette-vragen, naar mijn gevoel ook veel te weinig vragen met een achterliggend verhaal ... Kortom een quiz die vooral in elkaar leeg gestoken om gelegenheidsploegen te plezieren (hoewel ik betwijfel of die gazette-zever hen echt boeit) en 'klassieke' quizzers de das om te doen. En gezien het resultaat van Stardust lijkt Computer Says No daar wonderlijk wel in geslaagd. Op zich is daar natuurlijk niets fout mee ... maar dan moet de organisatie er zich wel bewust van zijn dat de kans reëel is dat teams als Stardust en B.E.F! volgend jaar niet meer aan de start zullen verschijnen.

Dieptepunt van de quiz was voor mij de vraag naar de twee 'oudjes' die in 'Iedereen beroemd' geregeld bv's op de koffie krijgen ... Zo'n vragen benemen mij echt waar de zin om nog verder te quizzen. Het scheelde geen haar of ik legde er de pen bij neer. Dat B.E.F! 'slechts' vierde werd heeft het echter niet enkel en alleen aan dit soort vragen te danken. We moeten ook de hand in eigen boezem durven te steken. De uiteindelijke winnaar, Saturday Night Fever, was dan wel outstanding, maar de tweede plaats mocht ons eigenlijk nooit zijn ontglipt (ik denk dan aan Kazachstan waar de E40 eindigt, aan OPdonderen, aan Barry-Callebaut dat Zwitsers blijkt te zijn, aan Milaan waar je een verticaal bos vindt, aan het Noorse wonderkind Odegaard en niet Ostergaard, aan Les Noirauds de Bruxelles en niet les Noirets, aan 'the proof of de pudding is in the eating' en niet 'the tasting' en ga zo maar door). In mei is B.E.F! er niet in geslaagd om ook maar één keer een volledige quiz scherp en creatief te blijven. De antwoorden waarmee we in dit soort quizzen 'het verschil kunnen maken' vallen dan wel aan tafel maar dat wordt te niet gedaan door de vele 'binnenkoppers' die om al dan niet mysterieuze redenen niet eens ons antwoordblad halen (of zelfs worden geschrapt en vervangen).

Was dit een 'slechte' quiz? Bijlange niet, organisatie was goed tot heel goed, mooie powerpoint, goeie quizmaster/vragensteller, prima jury, aangename sfeer (ondanks de slechte akoestiek van de zaal ... achteraan moet dat de hel zijn geweest). Maar ... de organisatoren moet toch ook oog hebben voor wat beter kan/moet, tenminste als ze een 'echte' quiz willen afleveren: meer quizvragen en minder gazette-vragen (ik voelde me bij momenten in de 'Tankquiz' van Iedereen beroemd maar dan zonder de multiple choice), meer tijd om de tafelrondes op te lossen zonder dat er andere vragen worden gesteld, af en toe een iets langere vraag met een interessant achterliggend verhaal waardoor het tempo van de quiz wat milder wordt (het leek wel een raketquiz) en meer evenwicht in de vragen (zeer weinig kunst, praktisch geen geschiedenis en/of filmvragen, matig aantal fauna en floravragen ...). Dat dit alles kan zonder de gelegenheidsploegen in de kou te laten staan wordt bewezen in ondermeer de Koereursquiz en naar ik hoop ook in de Noord-Zuid delight quiz.

Wat hebben we geleerd? Het privé eiland van multimiljonair Richard Branson heet Necker Island, een actuaris of verzekeringswiskundige houdt zich beroepshalve bezig met het doorrekenen en evalueren van risico's, er bestaat een kleine walabysoort die de quokka wordt genoemd, in het Milleniumpark (Chicago) vind je het kunstwerk  'Cloud gate' van Anish Kapoor dat bekend staat als 'The Bean', Milton Friedman is een econoom uit de oude doos die in 1976 de Nobelprijs won en bekend staat als voorvechter van de vrije markteconomie, de hoofdstad van Zuid-Soedan is Djoeba (Juba), naast London City, Stansted, Gatwick en Heathrow is ook Luton een Londonse luchthaven, het dharma-wiel is niet hetzelfde als het levenswiel en ook niet hetzelfde als de asoka chakra of 'wiel van de wet' op de vlag van India, de 'assistent' van Kermit kreeg als naam Scooter, het hotdogrestaurant van J. M. uit L. zal Würst heten, (veld)hockey wordt net als voetbal met elf gespeeld, in de gebouwen van de beurs komt een biermuseumde Volkswagen Passat werd dit jaar verkozen tot auto van het jaar, de lieve koffieschenkende oudjes uit Iedereen Beroemd heten Jaqueline en Jos. en de Red Angels zijn zowel een bekende Belgische escortservice als een elftal voetballende priesters, ook ons nationaal En als uitsmijter: hoewel hindoeisme en boeddhisme traditioneel tot de wereldgodsdiensten worden gerekend zijn ze in België niet als religie erkent. De erkende (en dus gesubsidieerde) religies in ons koninkrijkje zijn: katholicisme, protestantisme, anglicanisme, islam, jodendom en de orthodoxe kerk.

De punten:
- originaliteit van vragenrondes en vragen : 6,5/10 (geen linken, geen spitsvondigheden, zeer 'traditioneel' qua opzet, enkel de 'lijstjes' brachten wat 'vernieuwing', veel te veel gazetten-vragen, weinig tot geen vragen met een interessant achtergrondverhaal)
- evenwicht in thema's en onderwerpen : 6/10 (kan veel beter!, naast te veel gazette-vragen verdacht veel economie-gerelateerde vragen)
- infrastructuur & organisatie : 8/10 (al bij al goed tot zeer goed maar te hoog tempo en te 'zware' tafelrondes tijdens gewone rondes, nogal kleine tafels om met veel papier aan de slag te gaan)
- moeilijkheidsgraad : 3,5/5 (bedoeling was D-quiz, de vele gazette-vragen maakten er echter een E-quiz van, waarmee ik niet wil zeggen té makkelijk maar té weinig 'quiz')
- drank : 4/5 (doenbare prijzen, mooie kaart, service verliep vlot)
- algemene sfeer : 4/5 (tenminste vooraan in de zaal)
- prijzentafel : 3,5/5 (tombola's mogen dan wel een leuk intermezzo zijn, ik zie de prijzen toch liever naar de quizzers gaan)
totaal : 35,5/50 of 7,1/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten